Vanaf 9 januari: Straal Voorbij | Omroep Gelderland

Ontdekkingsreiziger Hans Jungerius gaat op pad door Gelderland. Hij neemt ons mee langs zaken waar wij dagelijks straal aan voorbij gaan. Beeldmixer maakte voor dit programma per uitzending 2 filmportretten die in de 10 uitzendingen werden verwerkt. Beeldmixer maakte de 19 portretten in opdracht van Olga Tops & Christine Dijkhuis van Cox Klevie.  Marian Venemans deed de research en redactie voor deze portretten. Straal Voorbij is vanaf 9 januari iedere woensdag te zien om 17.30 uur bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). (beelden hierboven: uit uitzending 4, van woensdag 30 januari)

 

Zie ook: Omroep Gelderland, Straal Voorbij

 

Aflevering 1 - Woensdag 9 januari (tekst van Omroep GLD)

 

Een rivier vervoert behalve zichzelf zand, grind en klei. In rivieren werden grondstoffen opgegraven voor de miljoenen woningen die na WO2 zijn gebouwd en het snelwegnetwerk dat over ons land is uitgerold. Al dat gegraaf had onvoorziene gevolgen. Mensen kwamen aan de overkant van de rivier te wonen, in een ander dorp. Daarnaast gingen de rivieren dienst doen als thuis voor de vrijetijdsmens.

 

 

Aflevering 2 - Woensdag 16 januari (tekst van Omroep GLD)

 

Hoewel rivieren met hun uiterwaarden nu vooral als natuur beschouwd worden, functioneerden ze lange tijd als een soort snelweg en als industriegebied. Ook energiecentrales werden langs de rivieren gebouwd. Een voorbeeld daarvan is de eerste Nederlandse kerncentrale bij Dodewaard; nu niet meer in gebruik. Maar daar is niet iedereen blij mee.